Behandelingen

Mindfulness

Wat is het Mindfulness?
We kennen allemaal ervaringen van volledig aanwezig zijn: de adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of een andere intense ervaring. Onze geest is stil, we zijn één en al aandacht. We proeven de rijkdom van het moment.

De huidige ervaring
Mindfulness betekent: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Uit deze woorden spreekt openheid. Aandachtigheid richt zich vooral op opmerken. Dit is iets anders dan ‘aandacht’ en 'concentratie’, waarbij je je richt op één onderwerp.

Intenser en bewuster leven
Waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met mindfulness leef je intenser en bewuster. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.
Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die niet behulpzaam zijn. Er ontstaat een hogere mate van bewustwording en je kunt beter je grenzen bewaken.


De belangrijkste resultaten van mindfulness­training zijn:
- meer bewustwording en inzicht in je gedachtenpatronen, je reacties, je handelen, je emoties en gemoedstoestanden (en de keuze om daar soms anders mee om te gaan)
- het meer afstand kunnen nemen van problemen.
het leven wordt makkelijker en je geniet bewuster en intenser.
- meer energie tot je beschikking hebben.

Daarnaast kunnen de volgende resultaten van mindfulness­training genoemd worden:
Verbeterde vaardigheid om:
- om te gaan met stressvolle gebeurtenissen of momenten wanneer het niet gaat zoals je wilt
je te kunnen concentreren (meer focus en minder piekeren)
- grenzen aan te geven (meer bewustwording)
- Een vermindering van:
stress-symptomen (zoals o.a. hoge bloeddruk, vermoeidheid, slapeloosheid).
slaapproblemen en vermoeidheid in het algemeen
depressie en angst
(chronische) pijn
psychische gevolgen van ernstige ziekte en tegenslagen.

Neem nu contact op

Acceptance and Commitment Therapy

Wat is ACT?
Acceptance and Commitment Therapy (afgekort ACT) is een therapievorm die voortbouwt op de klassieke gedragstherapie van B.F. Skinner. ACT is eigenlijk een soort verzameling van evidence based technieken, gesteund door gedegen onderzoek en een hele heldere, empirische theorie: Relational Frame Theory (RFT).
Pijn, lijden en waarden
ACT stelt dat pijnlijke ervaringen (en de daarbij behorende gedachten en gevoelens) bij het leven horen, en dat je dus niet hoeft te proberen om altijd maar gelukkig te zijn. Je mag die pijn hebben omdat ze in het basispakket zit. Binnen de opleiding leer je hoe je je eigen pijn en die van je cliënten actief kunt omhelzen. Want als je alles mag denken en voelen, hoe kan het je dan nog in de weg staan?
Daarnaast kan de taal en behoorlijk loopje met ons nemen en zorgen voor onnodig lijden. Als je last hebt van negatieve gedachten, dan weten de meeste mensen inmiddels wel dat positief denken vaak niet, of zelfs averechts werkt. In plaats van dat we dat proberen te doen, geven we gedachten binnen ACT een minder prominente rol, door de taal uit zijn verband te trekken. Met behulp van defusie zul je dan merken dat je gedachten als het ware een andere kleur krijgen, waardoor je ze minder serieus gaat nemen en het makkelijker wordt om je te focussen op het hier en nu.
Als laatste spelen waarden een hele belangrijke rol binnen ACT. Wij willen weten wat jou in het diepste van je wezen beweegt, wat je dromen zijn, je verlangens, en wat je echt en daadwerkelijk belangrijk vindt in dit leven. We gaan geen labels plakken, we hekelen het woordje ‘stoornis’ in de psychologie, en we willen vooral samen met jou onderzoeken hoe jij je leven vorm zou willen geven. Waarden zijn de motor van ons gedrag. Zodra je die ‘aan’ kunt zetten, zul je merken dat je als vanzelf in beweging komt.
Neem nu contact op

EMDR

EMDR: wat is het en hoe werkt het?
Wanneer een trauma je niet meer loslaat, kan EMDR helpen. In Nederland passen steeds meer therapeuten EMDR toe om mensen te helpen hun trauma, angsten of depressies achter zich te laten. Maar wat is EMDR precies en hoe werkt het? En werkt het ook voor jou? We zetten de meest gestelde vragen voor je op een rij.

In een paar sessies van je trauma genezen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het werkt wel degelijk. EMDR, ofwel Eye Movement Desensitization and Reprocessing, vervaagt de levendigheid van een herinnering en de pijnlijke emoties die eraan gekoppeld zijn. Het trauma blijft niet langer in jouw heden, waardoor je het steeds opnieuw beleeft, maar wordt echt verleden tijd.

Hoe werkt EMDR?
De herinnering aan een trauma laten vervagen door je werkgeheugen af te leiden. Dat is ongeveer wat psychologen met EMDR doen. Tijdens EMDR therapie haal je een pijnlijke herinnering op. Op het moment dat je de herinnering levendig voor je ziet, heb je hem in jouw werkgeheugen geplaatst. Terwijl je de gebeurtenis voor je blijft zien, vraagt de therapeut je met je ogen zijn of haar vingers of een lichtje te volgen. Andere methodes zijn het volgen van piepjes met een koptelefoon of buzzers die afwisselend in je linker- en rechterhand trillen. Ze doen allemaal hetzelfde: ze zorgen voor afleiding van je werkgeheugen. Het werkgeheugen raakt vol en de nare herinnering verliest langzaam zijn emotionele lading.

Voor wie is EMDR?
EMDR is voor mensen die geconfronteerd blijven worden met de gevolgen van een traumatische gebeurtenis. Zoals een verkeersongeluk, seksueel misbruik, of een overval. De levendige herinnering blijft steeds terugkomen en belemmert zo hun leven. Dit kan zich onder andere uiten in woedeaanvallen, psychische problemen, slaapproblemen, somberheid, angst en paniek of concentratieproblemen.

Hoe lang duurt therapie?
Hoe lang EMDR-therapie duurt is afhankelijk van de klachten. Gaat het bijvoorbeeld om een eenmalige gebeurtenis, zoals een verkeersongeluk, of jarenlang misbruik. Ook per persoon is het verschillend hoe snel iemand er op reageert. De meeste behandelingen duren 1 tot 3 sessies. Voor één sessie zal de behandelend therapeut niet langer dan gemiddeld 60 minuten uittrekken. Langere en kortere varianten zijn ook mogelijk, afhankelijk van de situatie.

Kun je last hebben van de behandeling?
Na afloop van een EMDR-sessie kunnen de effecten nog doorwerken. Dat is goed, maar kan ook beangstigend zijn. Er kunnen bijvoorbeeld nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Dit houdt vaak maar een dagen aan. Ook kan het tijdens de sessie zelf belastend zijn om de levendige herinnering op te roepen en vast te houden. In eerste instantie kun je dan meer gespannen zijn, maar na een tijdje zal het beeld zijn levendigheid en emotie verliezen. Overleg met je therapeut als je hier tegenop ziet. Hij of zij zal je stap of stap uitleggen hoe EMDR werkt en hoe zwaar je belast wordt.

Is jou iets traumatisch overkomen? 
Neem nu contact op
Share by: